4 Petua Penting untuk Melabur dalam Saham

4 Petua Penting untuk Melabur dalam Saham4 Petua Penting untuk Melabur dalam Saham

Membeli saham tidak sukar. Apa yang mencabar ialah memilih syarikat yang secara konsisten mengalahkan pasaran saham.

Itu perkara yang kebanyakan orang tidak boleh lakukan, itulah sebabnya anda sedang mencari petua saham. Strategi di bawah akan menyampaikan peraturan dan strategi yang dicuba dan benar untuk melabur dalam pasaran saham. (Perlu membuat sandaran dan mempelajari beberapa asas? Berikut ialah panduan kami untuk cara membeli saham.)

Satu petua pelaburan bonus sebelum kami menyelami: Kami mengesyorkan anda melabur tidak lebih daripada 10% portfolio anda dalam saham individu. Selebihnya hendaklah dalam gabungan terpelbagai dana bersama indeks kos rendah. Wang yang anda perlukan dalam tempoh lima tahun akan datang tidak boleh dilaburkan dalam saham sama sekali.

 

Petua Pelaburan Pasaran Saham

 

4 Petua Pelaburan Pasaran Saham

1. Periksa emosi anda di depan pintu

“Kejayaan dalam pelaburan tidak berkait dengan IQ … apa yang anda perlukan ialah perangai untuk mengawal desakan yang menyebabkan orang lain menghadapi masalah dalam pelaburan.” Itulah kebijaksanaan daripada Warren Buffett, pengerusi Berkshire Hathaway dan seorang bijak pelaburan yang sering disebut-sebut dan teladan untuk pelabur yang mencari pulangan jangka panjang, menewaskan pasaran, membina kekayaan.

Buffett merujuk kepada pelabur yang membiarkan kepala mereka, bukan keberanian mereka, memacu keputusan pelaburan mereka. Malah, terlalu aktif perdagangan yang dicetuskan oleh emosi adalah salah satu cara paling biasa pelabur menjejaskan pulangan portfolio mereka sendiri.

Semua petua pasaran saham yang berikut boleh membantu pelabur memupuk perangai yang diperlukan untuk kejayaan jangka panjang.

 

2. Pilih syarikat, bukan simbol ticker

Adalah mudah untuk melupakan bahawa di sebalik sup abjad petikan saham yang merangkak di sepanjang bahagian bawah setiap siaran CNBC adalah perniagaan sebenar. Tetapi jangan biarkan pemilihan saham menjadi konsep abstrak. Ingat: Membeli bahagian saham syarikat menjadikan anda sebahagian pemilik perniagaan itu.

Anda akan menemui sejumlah besar maklumat semasa anda menyaring bakal rakan kongsi perniagaan. Tetapi lebih mudah untuk mendapatkan barangan yang betul apabila memakai topi “pembeli perniagaan”. Anda ingin mengetahui cara syarikat ini beroperasi, tempatnya dalam industri keseluruhan, pesaingnya, prospek jangka panjangnya dan sama ada ia membawa sesuatu yang baharu kepada portfolio perniagaan yang telah anda miliki.

 

3. Rancang lebih awal untuk masa panik

Semua pelabur kadangkala tergoda untuk menukar status perhubungan mereka dengan saham mereka. Tetapi membuat keputusan semasa yang panas boleh membawa kepada kelemahan pelaburan klasik: membeli tinggi dan menjual rendah.

Di sinilah jurnal membantu. (Betul, pelabur: jurnal. Teh chamomile ialah sentuhan yang bagus, tetapi ia adalah pilihan sepenuhnya.)

Tuliskan perkara yang menjadikan setiap saham dalam portfolio anda layak untuk diberi komitmen dan, sementara fikiran anda jelas, keadaan yang boleh mewajarkan perpisahan. Sebagai contoh:

 

Petua Pelaburan Pasaran Saham

 

Sebab saya membeli: Nyatakan perkara yang anda rasa menarik tentang syarikat dan peluang yang anda lihat untuk masa hadapan. Apakah jangkaan anda? Apakah metrik yang paling penting dan apakah peristiwa penting yang akan anda gunakan untuk menilai kemajuan syarikat? Katalogkan kemungkinan perangkap dan tandakan yang mana yang akan menjadi penukar permainan dan yang akan menjadi tanda kemunduran sementara.

Perkara yang boleh membuatkan saya menjual: Kadangkala terdapat sebab yang baik untuk berpisah. Untuk bahagian jurnal anda ini, karang pranikah pelaburan yang menyatakan perkara yang akan mendorong anda untuk menjual saham. Kami tidak bercakap tentang pergerakan harga saham, terutamanya bukan jangka pendek, tetapi perubahan asas kepada perniagaan yang menjejaskan keupayaannya untuk berkembang dalam jangka panjang. Beberapa contoh: Syarikat kehilangan pelanggan utama, pengganti CEO mula membawa perniagaan ke arah yang berbeza, pesaing berdaya maju utama muncul, atau tesis pelaburan anda tidak berjaya selepas tempoh masa yang munasabah.

 

4. Bina kedudukan saham anda dengan risiko minimum.

Pelabur yang paling berjaya membeli saham kerana mereka mengharapkan ganjaran — melalui kenaikan harga saham, dividen, dsb. — selama bertahun-tahun atau bahkan beberapa dekad. Dan membuat keuntungan dengan membeli saham adalah salah satu pelaburan yang kurang berisiko dan pasti. Hasil daripada pelaburan lanjutan yang sangat berisiko tinggi seperti pilihan binari, anda boleh memperoleh lebih banyak, tetapi ingat, anda juga boleh kehilangan lebih banyak. Pelabur yang mementingkan risiko boleh melihat di sini: https://www.binaryoptions.com/ms/

Berikut ialah tiga strategi pembelian yang mengurangkan pendedahan anda kepada turun naik harga:

Purata kos dolar: Ini kedengaran rumit, tetapi tidak. Purata kos dolar bermaksud melaburkan sejumlah wang yang ditetapkan pada selang masa yang tetap, seperti sekali seminggu atau sebulan. Jumlah yang ditetapkan itu membeli lebih banyak saham apabila harga saham turun dan lebih sedikit saham apabila ia meningkat, tetapi secara keseluruhan, ia meratakan harga purata yang anda bayar. Sesetengah firma pembrokeran dalam talian membenarkan pelabur menyediakan jadual pelaburan automatik.

 

investing scam

Source: Pixabay

Beli dalam pertiga: Seperti purata kos dolar, “membeli dalam pertiga” membantu anda mengelakkan pengalaman menghancurkan semangat hasil bergelombang terus keluar dari pintu masuk. Bahagikan jumlah yang anda ingin laburkan dengan tiga dan kemudian, seperti namanya, pilih tiga mata berasingan untuk membeli saham. Ini boleh dibuat pada selang masa yang tetap (mis., bulanan atau suku tahunan) atau berdasarkan prestasi atau acara syarikat. Sebagai contoh, anda mungkin membeli saham sebelum produk dikeluarkan dan meletakkan satu pertiga daripada wang anda yang seterusnya jika ia berjaya — atau alihkan baki wang ke tempat lain jika tidak.

Beli “bakul”: Tidak dapat memutuskan syarikat mana dalam industri tertentu akan menjadi pemenang jangka panjang? Beli semuanya! Membeli sekumpulan saham menghilangkan tekanan untuk memilih “yang satu.” Mempunyai kepentingan dalam semua pemain yang lulus berkumpul dalam analisis anda bermakna anda tidak akan terlepas jika seseorang itu berlepas, dan anda boleh menggunakan keuntungan daripada pemenang itu untuk mengimbangi sebarang kerugian. Strategi ini juga akan membantu anda mengenal pasti syarikat mana yang “yang” supaya anda boleh menggandakan kedudukan anda jika mahu.

Got a parenting concern? Read articles or ask away and get instant answers on our app. Download theAsianparent Community on iOS or Android now!